„Capitalistul rosu”, asa o sa raman in istorie

Interviu acordat ziarului Evenimentul Zilei

Dan Voiculescu: „Capitalistul rosu”, asa o sa raman in istorie

Ioana Lupea, Razvan Ionescu

La cateva zile dupa ce a parasit corabia puterii, Voiculescu isi ataca frontal adversarii si face incursiuni in culisele politice si de afaceri.

Razvan Ionescu: Cum credeti ca o sa ramaneti in istorie? Presupun ca va mai puneti intrebarea aceasta. Veti ramane ca un oligarh, veti ramane drept Felix, ca om politic, ca mogul media?

Dan Voiculescu: Eu cred ca sintagma care va fi folosita si care e corecta va fi probabil „capitalistul rosu”. Adica un capitalist care provine dintr-un sistem comunist. Voi mai ramane legat, dupa 17 ani de batalie cu Petre Mihai Bacanu, si cu ceva spionaj economic.

Ioana Lupea: Ati spus ca ati avut legatura cu spionajul economic, ceea ce inseamna ca ati intrat in contact cu mai multe medii, cu anumiti oameni? Cum v-au ajutat aceste medii dupa 1989?

Cand se nasc, oamenii au sanse egale. De a doua zi, insa, ei nu mai au sanse egale. Daca au o mama iubitoare, daca au o familie unita, cresc sanatos, vad in casa lucruri frumoase si cresc oameni minunati.

Daca au ghinion sa aiba o mama betiva, un tata care sa le bata mama, ei sa fie batuti cu cureaua pentru ca nu se duc la scoala, in casa sa se fumeze marijuana, sansele lor incep sa scada.

Urmeaza o perioada de adolescenta si dupa, cand in sansele fiecaruia intervin conjuncturile, intervine anturajul. Un al treilea etaj se refera la aplecarea omului spre invatatura, spre a acumula experienta.

Unii pot, le place sa invete, altii nu. Al patrulea etaj este la fel de important: norocul. In concluzie, din aceste patru motive, noi suntem diferiti. Eu am lucrat in comertul exterior, vorbeam trei limbi straine, umblam foarte mult prin lume.

Am fost pus in situatii dintre cele mai delicate, inclusiv tangente la spionajul economic. Toate acestea mi-au dat experienta, mi-au dat curaj, mi-au dat incredere in mine si m-au facut sa devin puternic.

In 1989-1990 mi-am luat viata in propriile maini, asa cum au facut foarte multi romani, am format firma Grivco si am inceput sa cresc usor-usor, cu realizarile pe care stiti ca le am in ziua de azi.

I.L.: Dar nu v-a ajutat anturajul de dinainte de ’89? Dincolo de educatie…

Eu cred ca daca nu lucram in comertul exterior, daca nu aveam anturajul elevat pe care l-am avut si in Romania, dar mai ales in strainatate, daca nu era momentul ’89, directorul celei mai puternice reprezentante straine din Bucuresti, nu aveam posibilitatea sa fac ce am facut.

R.I.: Ati avut si Crescent in continuare? Nu mai existau nici autoritatile romane, nu mai aveati aceeasi relatie cu ele, ca pana in decembrie ’89?

Dar nici pana in ’90 nu dadeam raportul autoritatilor romane. Eu nu aveam relatii de subordonare cu autoritatile romane. De altfel, pot sa va spun, in premiera, ca am avut o intalnire cu domnul Cornel Burtica, care a acuzat Crescentul ca ar fi fost firma Securitatii. L-am dat in judecata si apoi a venit sa imi ceara iertare, sa facem o intelegere intre parti si am prezentat-o la judecator si mi-am retras plangerea.

R.I.: Pana in ’89, si chiar si dupa, ati lucrat cu serviciile secrete, cu oameni care lucrau cu comertul exterior… Strategii de lucru, conspiratii, informatii secrete… Nu credeti ca acestea v-au afectat comportamentul? Sunteti virusat?

Eu cred ca da. Bineinteles ca esti virusat pentru ca, daca traiesti intr-un sistem 30 de ani, nu ai cum sa nu fii virusat decat daca devii mincinos. Numai ca eu nu am fost niciodata fan al Partidului Comunist.

Nu am fost niciodata mai mult decat un simplu membru. Cand aveam vreun control, nu ma puteau promova daca nu eram membru de partid. Erau doua aspecte: aspectul politic, unde eu nu am fost implicat cu nimic, si aspectul profesional.

Ca sa poti sa iti faci meseria trebuia sau sa fii lingau, sa torni pe unul si pe altul, sau sa dai un cartus de Kent, o sticla de whisky, ca sa te lase in pace. Teama cea mai mare am avut-o in ’83, cand efectiv m-au arestat, m-au dus acolo pe malul Dambovitei, unde avea sediu Securitatea, si m-au tinut trei zile… Dupa trei zile mi-au dat drumul…

R.I.: Si nu ati lucrat dupa ’89 facand la fel?

Nu. A fost o descatusare si a aparut fenomenul de balans, de echilibru. Adica s-a trecut in extrema cealalta: desfacut la camasi. Era foamea de secrete, s-a trecut in extrema cealalta. Deci virusat nu pot sa spun ca nu sunt.

Dar virusat sa stii ca e si in sensul bun. Societatea aia, asa bolnava cum era, te-a invatat niste lucruri. Poate mai mult decat te invata societatea de astazi.

Lucruri serioase, lucruri importante, atitudinea fata de munca. Atunci, argumentul fundamental era teama. Acum, argumentul fundamental ar trebui sa fie interesul, dorinta de afirmare, dorinta de a deveni.

R.I.: E adevarat ca primul pachet motivational pe care l-ati oferit lui Dan Diaconescu in ’91-’92, cand l-ati chemat de la „Curierul National”, a fost un cartus de Kent, o sticla de whisky si niste bani de costum?

Acesta este virusul de care vorbeai. Acestea erau deschiderile. Cartusul, sticla si punga de cafea erau cheia marilor succese. Nu, dar el nu de asta a venit sa faca „Jurnalul”, pentru ca i-am dat eu un cartus. El a venit sa faca „Jurnalul” pentru ca avea ambitii oltenesti, sa faca un ziar. Si eu i-am oferit aceasta posibilitate.

I.L.: In actiunile dumneavoastra, ati spus ca ati fost implicat in actiuni de spionaj economic. Puteti sa ne dati detalii?

Nu, nu vreau sa discut.

RELATIA CU PRESEDINTELE

„Berceanu si Blaga, oligarhii lui Traian Basescu”

I.L.: Cand l-ati cunoscut pe Traian Basescu?

D.V.: Pe Traian Basescu l-am cunoscut, cred, cand a candidat la primarie a doua oara, in 2004.

R.I.: In 2004, nu l-ati cunoscut pana in 2004?

Nu.

I.L.: Ce relatie ati avut cu presedintele? Care a fost prima interactiune personala?

M-a rugat sa ma intalnesc cu el la Hotelul Crown Plazza. Si voia sa imi spuna ca el m-a injurat pe mine saptamana trecuta… Ca n-a vrut sa ma injure, dar ca era si el nervos si …. „Domnule profesor, eram si eu nervos, nu trebuia eu sa va injur pe dumneavoastra”. Eu nu am avut niciodata nimic cu el. Am cu comportamentul sau, care face rau Romaniei. Ne creeaza probleme de care nu avem nevoie.

I.L.: Dati-ne, va rog, exemple.

De exemplu, relatia cu Federatia Rusa. Nu avem nevoie de relatii tensionate cu Federatia Rusa. Federatia Rusa este furnizorul major de carbune coxificabil. Fara carbune coxificabil, murim. Federatia Rusa este furnizorul major de gaz. Fara gaz, murim.

Nimeni nu a provocat Rusia asa cum a provocat-o Basescu. Altceva: discuta despre ciubucul pe care l-a primit premierul francez. Discuta despre privatizarile frauduloase cu statul italian, cu statul francez. Cu Republica Ceha despre Electrica Oltenia, cu Austria despre OMV. Acuza patru state ca au facut, prin intermediari, spionaj in Romania.

I.L.: Nu imi aduc aminte ca Traian Basescu sa fi spus vreodata ca aceste state au facut spionaj in Romania. Nu el, ci Parchetul General a stabilit…

Va arat eu afirmatiile lui Ruttenstorfer, presedintele OMV, cu referire directa si clara la neimplicarea OMV in acuzatiile facute de presedinte. In lipsa sa de profesionalism, el nu stie ca aceste companii reprezinta statele respective. Daca stia, nu spunea.

I.L.: Dar credeti ca el a intervenit in ancheta de la Parchet?

In definitiv, eu am mari dubii ca Traian Basescu nu instrumenteaza cu Parchetul General, cu DNA si cu Macovei fel de fel de actiuni care vizeaza discreditarea partidelor politice si a oamenilor politici.

R.I.: Adica ii banuiti de ingerinte in justitie?

Ii banuiesc, da!

R.I.: Aveti si date, aveti informatii, sau e doar o banuiala?

Am foarte multe coincidente, care, intr-o logica elementara, ma duc la gandul implicarii sale in toate aceste lucruri. Si apropo de asta, noi iar lucram metodic.

Am depus in parlament de vreo sase luni un proiect in care procurorii si judecatorii sa nu mai fie propusi de Macovei si aprobati de Basescu. Sa fie propusi de Consiliul Suprem al Magistraturii, un organism profesional.

R.I.: Ati spus de Basescu ca are un comportament oligarhic. Cine sunt oligarhii lui Basescu?

Vai de mine! Pai, in primul rand este Basescu…

R.I.: Basescu? Oligarh in sensul de om de afaceri potent?

Potent nu poate fi pentru ca el nu a creat niciun loc de munca in viata lui. Este oligarh prin comportament deoarece coordoneaza o oligarhie.

R.I.: Cine sunt oligarhii lui Basescu?

Primul este Berceanu, apoi Blaga…

R.I.: Ei sunt departe de Top 300…

Sunt doua tipuri de averi. Averi la vedere si averi ascunse. De aceea, eu insist pentru confiscarea averilor. Dar ei acum se asaza, s-au organizat ca sa devina oligarhi puternici. Pana acum au fost altii. Acum e randul lor. Ca asa e in Romania.

IMPERIUL MEDIA

„Am avut discutii cu Michael Ringier”

R.I.: Va e teama de Vintu si de Patriciu, ca si competitori pe piata media ?

Nu.

R.I.: Vintu are o televiziune de nisa care are audienta mai mare ca Antena 3.

Nu cred! Acum sunt cap la cap.

R.I.: Si investesc amandoi mai multi bani decat ati facut-o dumneavoastra, vizibil cel putin.

Eu cheltuiesc banul foarte greu, eu nu arunc cu banii, pentru ca banii la mine au fost munciti, dolar cu dolar, leu cu leu. Faptul ca ei investesc sume exagerat de mari, creeaza doua probleme.

In primul rand, creeaza o perturbare a pietei muncii pe segmentul respectiv, pentru ca in cele mai multe cazuri este si o politica de destabilizare a competitorului, dupa care ii da afara pe angajati sau le scade salariul.

Lucruri urate, care nu se fac cu oamenii. Din fericire pentru noi, industria asta este o industrie fara materie prima, nu cumperi otel sa il bagi in laminor si sa obtii tabla.

I.L.: Dar au cumparat multa materie cenusie.

Lui Dinu Patriciu i-am spus ca arunca banii pe fereastra. El a crezut ca i-am spus-o pentru ca imi devine competitor.

R.I.: Ce planuri aveti cu grupul de media? Exista posibilitatea sa-l vindeti daca vine un grup mare? Ati avut negocieri?

Am avut si avem cereri. Am avut discutii si cu grupul Ringier (n.r. – compania elvetiana care editeaza si „Evenimentul zilei”).

R.I.: Ne puteti spune mai multe despre aceste discutii?

Nu, am vorbit direct cu Michael Ringier si nu am voie sa vorbesc, discutiile sunt confidentiale. Am facut o oferta… (n.r. – rade). Pot sa va spun ca grupul media va inchide anul foarte bine. Are vreo 30 de milioane de euro profit curat.

E contraproductiv sa vinzi o gaina de aur care iti aduce 30 de milioane. Trebuie sa o vinzi cu cel putin un miliard ca sa dormi linistit ca nu ai facut o afacere proasta. Un miliard nu are chiar oricine sa puna jos…

I.L.: Vintu?

N-are, n-are!

R.I.: Unde v-ati intalnit cu Michael Ringier, la Bucuresti sau la Z�rich?

La Viena.

R.I.: Ati facut o oferta prea mica pentru Ringier Romania?

Exista o regula. Cand negocierile sunt in desfasurare, nu se discuta despre ele. Cand se vor incheia, veti primi comunicate despre cine ce a cumparat si cu cat, daca se poate. Pentru ca sunt firme private, Grivco si Ringier nu au nicio o obligatie sa spuna cat au vandut si au cumparat. I.L.: Sunteti nemultumit cand va critica „Jurnalul National”?

Nu sunt nemultumit. Daca vine unu si ma injura in ziarul meu si ma face in toate felurile, cum a facut ala din America, Dorin Tudoran, e jenant. Deocamdata, Tudoran nu a mai scris la „Jurnalul National” si ma bucur sa va spun ca nu a scazut tirajul.

I.L.: Dar daca nu ar mai scrie Cristoiu?

Sunt sigur ca ar merge tot asa.

Presa e o marfa speciala, cu reguli speciale. Patriciu si Vintu nu vor avea succes.

MOGULUL

„Antena 1 a fost si imi va fi prietenoasa”

R.I.: Daca Antena 1 ar fi fost a lui Rupert Murdoch din 2001, credeti ca Partidul Conservator ar mai fi fost astazi in parlament?

Definitiv, da! Partidul Conservator a intrat in parlament pe forte proprii si nu bagat de PSD, pe baza rezultatelor de la alegerile locale. E ca si cand am spune ca PNL a bagat PD in parlament sau invers.

Pot sa va confirm ca negocierile pe care le-am avut cu PSD nu au adus in discutii negocierea comportamentului Antenei 1. Antena 1 a fost, este si imi va fi intotdeauna prietenoasa.

Exista o nota de firesc in tot ceea ce se intampla. Nu putem face abstractie ca am format un trust de presa in Romania. Primul, cel mai puternic si singurul romanesc ce a rezistat competitiei internationale.

IESIREA DE LA GUVERNARE

„Tariceanu, singurul om politic care s-a purtat civilizat”

I.L.: Ati vorbit cu premierul Tariceanu inainte sa va retrageti de la guvernare?

Da, am vorbit.

I.L.: Deci stia, nu a fost o surpriza?

Deloc.

I.L.: Dar el a parut usor surprins.

Eu aveam votul partidului de la consiliul national din iulie. Atunci am obtinut aprobarea de a iesi de la guvernare in decembrie. Biroul politic urma sa decida doar data. Aveam niste conditii din iulie. Ele nu s-au indeplinit.

R.I.: Si ce v-a spus Tariceanu cand l-ati anuntat?

Ca ii pare rau, ca nu trebuie, ca nu e bine. Nu i-a convenit.

I.L.: Dumneavoastra ati anuntat duminica. Cand a aflat?

Eu am vorbit cu el sambata. I-am tot spus: lucrurile nu sunt in regula. Vezi ca noi o sa iesim de la guvernare.

R.I.: I-ati anuntat si pe ceilalti aliati, pe Boc si Marko Bela?

Nu.

R.I.: De ce pe ei nu si pe Tariceanu da?

Pentru ca a fost singurul om politic care s-a purtat civilizat.

I.L.: Dar sunteti multumit de modul in care a condus Tariceanu guvernul?

Avand in vedere rezultatele, si anume ca integrarea s-a produs la termen, el si-a facut datoria. Daca nu isi facea treaba ca lumea, se amana integrarea.

R.I.: Care este cea mai mare realizare la guvernare a Partidului Conservator?

Faptul ca cei care au depus bani la CEC inainte, pe care i-a apucat Revolutia cu banii depusi si nu au mai putut sa isi ia masinile, o sa isi primeasca banii la valoarea actuala. Propunerea a trecut prin parlament.

R.I.: Sunteti multumit de activitatea pe care a avut-o domnul Florian Gheorghe de la Agentia de Sport?

Nu am primit inca un raport de la el, dar nici nu am auzit nimic rau. Nici bune, nici rele.

I.L.: Pai, si asta e bine?

Nu stiu cati bani a avut, ca in ziua de azi, daca nu ai bani, daca nu ai buget, nu stiu ce poti sa faci.

TESTUL DE SINCERITATE

„N-am vorbit cu Sorin Ovidiu Vintu niciodata”

R.I.: Cum e cu contractul de cumparare a energiei, pe care o vindeti apoi la Metrou?

Este inexact! Avem un proces la ora actuala cu doamna Elena Udrea. Grivco cumpara energie din Bulgaria si o vinde la Metrou. Va anunt ca a fost licitatie la Metrou si am pierdut-o acum, cand am fost la putere.

I.L.: Aveti o relatie personala cu Dinu Patriciu ?

Ne cunoastem. Mergem la teatru impreuna sau la restaurant.

I.L.: Dar Sorin Ovidiu Vintu ?

N-am vorbit cu Vintu niciodata.

R.I.: Cum il considerati pe SOV? E acum si un competitor pe piata media. Cum il considerati ca om de afaceri?

El este un speculant. Eu am o definitie. Afacerile sunt una si tranzactiile, apropo de virusat, sunt altele. Mie imi plac tranzactiile. Lui ii plac afacerile, prin care inteleg specula de tot felul.

I.L.: Dar ati avea incredere sa faceti afaceri cu SOV ?

Afacerile nu se resping apriori.

Copyright © 2007 Dan Voiculescu · Toate drepturile rezevate! · Design All-News
Foloseste WordPress