Interviu acordat ziarului Adevarul
Liderul PC spune ca nu a avut niciodata parteneri in afaceri si in politica. Cu toate acestea, el mizeaza pe o alianta antiprezidentiala, formata din PNL, PSD si PC. „La masa Adevarului”, Dan Voiculescu a recunoscut o greseala politica: nu a reusit sa schimbe perceptia ca PC este partidul unui singur om. Voiculescu a spus ca presedintele Basescu nu va mai fi reales in 2009 si isi doreste o confruntare televizata cu acesta. Altfel, el se declara multumit de cum ii merg afacerile, inclusiv cele din presa, si sustine ca a reusit sa faca bani folosindu-se de calitatile sale native.
– Adevarul: Va pregatiti sa va retrageti din politica?
– Dan Voiculescu: Nu, nici vorba. Nu mi-am terminat treaba.
– Ati construit PC ca pe o firma? O firma care atunci cand nu mai poate produce cuie de opt, ca nu se mai cer pe piata, recte social-liberalism sau umanism, produce cuie de saispe, care se cer pe piata, recte conservatorism.
– Ca l-am construit ca pe o firma este posibil, pentru ca exista in fiecare dintre noi un deficit in care cateodata ai avantaj, cateodata ai dezavantaj. Se cheama meserie.
– Credeti ca politicienii trebuie sa fie receptivi la „cerintele pietei”, precum oamenii de afaceri?
– Daca este sa vorbim de o greseala ca om politic este ca am gandit si in politica cum am gandit in afaceri. Si am crezut ca in politica lucrurile se petrec la fel, daca nu chiar mai corect decat in afaceri.
– Va referiti la profit? In afaceri ati gandit in termeni de profit.
– Probabil am gresit atunci cand am lasat sa se perceapa faptul ca exista o conducere centralizata. De asta se spune partidul lui Voiculescu.
Partidul Conservator poate fi receptat ca un partid mare sau mic, dar e un partid care nu este al unui om. Nu a fost niciodata gandit ca partidul meu.
– Nu cumva va lipsesc liderii?
– PC are lideri. Problema este ca in Romania avem o criza mare de lideri. Iar criza de lideri provine de la lipsa de modele. Romania se afla unde se afla in principal datorita conducatorilor. Daca aveam niste conducatori intelepti, orientati catre viitor si cu viziune, nu eram unde suntem astazi. Uitati-va la Republica Cipru, care a permis paradisul fiscal in conditiile in care Romania putea sa o faca inca din 1991-1993 fara niciun fel de probleme si eram acum perla Europei.
– O sa vi se spuna ca sunteti om de afaceri si ca erati primul interesat sa nu platiti impozite.
– Paradisul fiscal nu este facut pentru cei care locuiesc in tara respectiva, ci pentru asa-zisa spalare de bani.
– V-ati fi putut infiinta o firma in strainatate si veneati cu ea in Romania.
– Ideea nu este legata de persoane. Este legata de viziunea conducatorilor pentru binele populatiei. Dau alte exemple, Dubai, Abu Dabi, unde, daca vrei sa-ti faci o firma, exista o lege care te obliga sa angajezi un consultant local caruia trebuie sa-i platesti nu mai putin de 3.000 de dolari pe luna.
– Am intrat in Uniunea Europeana. Lucrurile astea se mai pot face astazi?
– Cum sa nu? Cine ne opreste? As propune ca societatile comerciale sa fie obligate asa cum sunt birourile de audit intern obligatorii, sa aiba un consultant din domeniul lor, un pensionar, un om care este un cumul de experienta. Nu il obliga nimeni sa-l ia pe X sau Y. Pe cine vrea el, dar care o viata intreaga a adunat experienta, care acum este bataia de joc a conducatorilor pe o pensie de nimic.
– Nu cumva acesti pensionari aduc din spate un bagaj de 50 de ani de comunism?
– Sa va spun ceva, am vazut si condamnarea comunismului in parlament.
– Cum vi s-a parut?
– Am asistat la o piesa de teatru prost jucata de catre Traian Basescu. El vorbeste de condamnarea comunismului?! El, care a fost unul din principalii beneficiari ai sistemului comunist, reprezentant in strainatate al NAVROM.
– Si dumneavoastra ati fost!
– Eu nu am fost niciodata. Este o greseala.
– Nu ati beneficiat de sistemul comunist?
– Niciodata! Am avut o meserie si am facut-o de cand am terminat facultatea pana astazi. Nu am fost reprezentantul statului nicaieri.
– Statul trebuia sa va dea voie sa faceti asta! Ne-ar fi placut si noua sa fim reprezentantii unei firme capitaliste in Romania.
– De ce nu v-a dat voie? Stiati trei limbi straine? Cunosteati comert exterior? Va dadea voie!
– Nu cred ca era asa de simplu sa faci asta in Romania comunista. Era un privilegiu pe care statul il acorda anumitor cetateni de a putea sa lucreze in capitalism intr-un stat comunist.
– Comunismul asta a avut si el niste etape. In diferite zone si in Romania a avut niste caracteristici ale lui. Au fost ani mai buni, mai rai, foarte rai si ani de disperare – ultimii. Ca de aia s-a intamplat ce s-a intamplat in ’89. Raul cel mai rau a inceput din ’80.
– Cati dintre colegii dumneavoastra au ajuns si in Securitate?
– Dintre colegii mei de facultate stiu cativa care au plecat si nu au mai venit.
– Au ramas cu voie de la autoritati sau de capul lor?
– Credeti ca cineva punea asta la un avizier?
– Cati bani aveati la Revolutie?
– 30 de mii… 28 de mii de dolari.
– Spuneati ca va face placere sa faceti bani, dar nu sa-i cheltuiti.
– A cheltui e una, si a investi e alta. Nu este niciun secret ca se poate gasi si la Ministerul de Finante, la Fisc. Media nu este deloc o industrie perdanta. Anul acesta, Camelia (n.r. – Voiculescu) face un profit de aproape 50 milioane de euro net.
– Ati ajuns sa va scoateti banii investiti in mass-media?
– Da, sigur ca da.
– V-a propus vreodata omul de afaceri Dinu Patriciu sa va asociati?
– Am stat de vorba. Nu stiu ce avea in cap.
– Cu mult timp inainte sa cumpere trustul?
– Nu cu mult timp. El cauta variante. Avea varianta sa ne asociem noi. Sa faca asocieri cu altcineva. Sau una pe cont propriu. Cu mine nu a discutat. Va spun foarte deschis, nici nu as fi fost de acord. Pentru ca toata viata am fost un lup singuratic. Nu m-am amestecat cu nimeni. Nu am parteneri.
– Faptul ca nu vreti parteneri nu s-a rasfrant asupra leadershipului PC?
– Nu numai asupra PC. Si in afaceri am pierdut sume mari de bani pentru ca mi-am dorit sa fiu pe cont propriu.
„Presedintele nu ataca intamplator”
– De ce nu va place Basescu?
– Eu nu am nimic cu persoana Basescu. Politician poate sa fie, dar face rau Romaniei si romanilor.
– Romanii spun ca face bine.
– Este o perceptie gresita. Sper ca romanii sa-si dea seama cat mai repede ca Basescu nu a facut nimic bun.
– Chiar credeti ca nu a facut nimic bun?
– Spuneti-mi dumneavoastra ce a facut? Lucram cu perceptii, cu opinii. Trebuie sa lucram cu fapte.
– A fost prima oara cand politicienii au trecut pe la DNA.
– Si daca au trecut, ce au facut? Un show televizat. La mine a gasit ca am imprumutat-o pe fata mea sa cumpere niste actiuni la Dinu Patriciu. Si m-a chemat pe mine la DNA si sunt urmarit pentru spalare de bani de vreo doi ani.
– Dosarele astea sunt facute la comanda presedintelui?
– Sigur. Eu sunt cel mai bun exemplu.
– Vrea sa va faca rau Traian Basescu?
– Am 30 de ani de negocieri. Simt omul. Joaca un teatru omul asta cum nu am intalnit in viata mea. Nu am intalnit artist mai mare si mai talentat decat Traian Basescu in toata experienta mea de 30 de ani.
– Trebuie sa recunoasteti ca este foarte popular. Credeti ca va fi reales?
– Nu. Nu va fi reales, pentru ca romanii vor intelege ca au in frunte un actor care nu a facut nimic pentru ei, concret, ci doar le-a creat iluzii ca se lupta cu mafia, ca schimba sistemul ticalosit, ca da de pamant cu clasa politica, ca descopera oligarhii si ii baga in puscarie, ca descopera coruptia la nivel inalt. Si cand le pui pe tabla pe toate si spui ce s-a rezolvat din toate astea, este zero.
– Va vine in minte cineva la intrebarea „cine l-ar putea bate pe Traian Basescu”?
– Nu-mi vine nimeni in minte acum pentru ca s-au produs doua fenomene. Pe de o parte, Traian Basescu a avut grija sa nu apara un astfel de nume, pentru ca tot ce ataca Traian Basescu nu este intamplator. Pe de alta parte, oamenii care se pot confrunta cu Basescu sunt oameni care in marea lor majoritate au cate ceva, au o problema: reala sau ireala.
– Credeti ca Traian Basescu le stie?
– Pai, bineinteles ca da.
– Si le poate folosi in batalia politica? Asta vreti sa spuneti?
– Nici macar nu le foloseste el.
– Are serviciile de partea lui?
– Da.
– Le poate centraliza?
– Nu. Eu sunt convins ca in serviciile secrete avem oameni foarte verticali, seriosi, care-si fac datoria de profesionisti.
– Veti sprijini un singur candidat la alegerile prezidentiale din 2009?
– Sigur va fi unul singur. Vom avea un singur candidat la presedintie in 2009.
– Dintre cine alegeti?
– Dintre cei propusi de cele trei partide – PSD, PNL, PC.
– Sunteti sigur ca PSD va juca impotriva lui Basescu?
– Da. Ne obliga viata.
A scapat de la inec la varsta de opt ani
Un moment important este in copilarie, momentul cand am scapat de la inec in lacul Sf. Ana, la varsta de 7-8 ani. Eram pe o pluta mare, era cat masa, s-a rasturnat pluta si eu am ramas sub pluta. Lacul Sf. Ana are 40 de cm, daca stai in picioare nu ai cum sa te ineci, dar nu puteau sa ma ridice de sub pluta si am inotat, era totul negru nu mai vedeam nimic. Probabil ceilalti copii care erau pe pluta se jucau, s-a miscat pluta si am iesit afara. Nu mai respiram, am lesinat, m-au luat, m-au dus pe mal, cred ca aveam nevoie de o secunda, doua ca sa ma inec. M-a marcat pentru ca imi aduc aminte si acum. M-a marcat inca un lucru, saracia. La un moment dat, aveam cred 12 ani, cand a venit matusa mea si mi-a adus cadou de ziua mea, in septembrie, doua bucatele de zahar si un mar. Si m-a marcat si importanta marului, si a celor doua patratele de zahar. „Judec viata ca pe un joc de sah”
Mi-a placut intotdeauna sahul. Pe la sfarsitul liceului imi facusem un fel de program. In fiecare saptamana jucam sah cu diferiti oameni. Multi dintre ei erau batrani, jucatori vechi, cu experienta. Unul dintre batrani, Dumitru mi-aduc aminte ca-l chema, juca extraordinar. Batea pe toata lumea. Si pe mine mereu. Jucam asa de mult incat se imprietenise cu mine care eram un copil. Ajunsesem asa, ca un fel de ucenic, al lui. Intr-o zi i-am dat mat. Mi-aduc aminte si acum ce mi-a spus: „Daca ai sa inveti sa joci in viata asa cum ai jucat acum la fiecare mutare, ai sa castigi intotdeauna. Rational si destept. Analizand fiecare mutare”.Nu mai respiram, am lesinat, m-au luat, m-au dus pe mal, cred ca aveam nevoie de o secunda, doua ca sa ma inec.
Cel mai redutabil adversar
Nu cred ca am adversari, pentru ca, in general, nu am facut rau nimanui. Adversar, dupa mine, e cineva caruia i-ai facut foarte mult rau in viata. Dar, in principiu, cel mai mare adversar al meu este minciuna. Urasc cel mai tare minciuna, fatarnicia, fariseismul, prefer mai bine sa-mi spui in fata. Suport adevarul cu orice pret. Ma deranjeaza, iti spun: „Mai, nu-mi convine ce-mi spui, dar asta e! Daca asta e parerea ta…”. Din pacate, perceptiile sunt de multe ori gresite. De exemplu, Voiculescu Dan e perceput de opinia publica drept securist si nu am avut de-a face cu Securitatea. E perceput ca arogant. Nu am fost in viata mea arogant. „Oligarh” poate sunt pentru ca oligarhul este omul care are multa putere.
Am putere, nu este o problema. Sunt perceput ca un om rece, distant, sever, agresiv. Nu sunt. Sun rational si analitic. Un jucator de sah.
Oamenii „din umbra”
Ciubotaru Constantin, director la Vitrocim, m-a trezit la viata, cand eu jucam hochei. M-a chemat intr-o zi si mi-a zis: „Mai, Dane, ai doua variante – sau te apuci de meserie, ca esti branza buna in burduf de caine si faci treaba, ori, daca nu, mie mi-e simplu, te chem, iti dau o sarcina pe care stiu ca nu poti s-o faci in doua zile si iti dau termen doua zile. N-ai facut-o, pun pe seful tau sa faca referat – incapabil profesional. Dupa doua saptamani iti mai dau una, n-o faci nici p’aia, iti desfac contractul cu articolul nu stiu care”. Ceva care nu te mai lua nimeni. Si atunci i-am spus ca ma apuc de treaba. M-a intrebat: „Vrei la import sau la export?”. Si i-am spus ca, daca se poate, as vrea o perioada la import, dupa care sa trec la export si s-o invat si p’aia, si p’aia. „Bine, du-te la import!”. Si m-am dus la import de pluta si produse din pluta, dopuri.
Carte de vizita
– s-a nascut la 25 septembrie 1946, in Bucuresti
– a avut o copilarie marcata de lipsuri
– a fost selectat de pe bancile Liceului „Emil Racovita” pentru a urma Facultatea de Comert Exterior
– a inceput propriile afaceri dupa `89, cu 28.000 de dolari
– si-a impartit averea celor doua fiice.