Intarzierile la rambursarea TVA pot destabiliza economia nationala. Termenul legal de solutionare a unei cereri de rambursare de TVA este de 45 zile. Reglementarile legale actuale instituie acest termen generos, in care statul se crediteaza practic fara dobanda din banii firmelor private.
Situatia este cu atat mai grava cu cat, in peste 50% dintre cazuri, nici acest termen nu este respectat. Un singur exemplu: la finele lunii februarie, in sectorul 1 din Bucuresti, pentru 57% din cererile de rambursare era depasit termenul legal de solutionare. Puternic afectati de lipsa de lichiditati, multi agenti economici viabili sunt falimentati de aceste intarzieri care ii impiedica sa-si indeplineasca obligatiile financiare.
In situatia actualei crize economice, redundanta procedurilor birocratice si intarzierile constante la rambursarea de TVA au devenit un obstacol major in calea functionarii economiei romanesti. Iar castigul statutului din creditarea implicita prin TVA este doar unul aparent, pentru ca niciun stat nu poate prospera falimentandu-si agentii economici. Pe termen lung, toate pierderile firmelor private se vor regasi in bugetul de stat.
In consecinta, interesul general, al statului si al agentilor economici deopotriva, este sa se simplifice procedurile birocratice si sa se scurteze termenele prevazute pentru rambursarea TVA.
Totodata, este esential pentru functionarea intregului sistem sa se prevada penalitati pentru intarzierile la rambursarea de TVA. Dincolo de evidenta necesitate economica, este si o forma de respect pentru contribuabilul obligat sa plateasca penalitati pentru orice intarziere, ca si statul, la randul sau, sa plateasca pentru propriile intarzieri. Miza nu este sa cream penalitati, miza este sa ne asiguram ca termenele sunt respectate. Cred cu tarie in rolul preventiv pe care il va avea un regim sanctionator concret.
Personal, asumandu-mi responsabilitatile cu care am fost investit, ma voi implica direct in identificarea unei solutii pentru problema rambursarilor de TVA. In acest sens, voi initia si modera consultari directe intre reprezentantii Ministerului Finantelor Publice si cei ai mediului de afaceri.
Fiecare dintre noi avem puterea de a determina schimbarea in bine a economiei nationale. Trebuie doar sa vrem.