Conform obligatiilor asumate fata de Fondul Monetar International, pana la sfarsitul anului in curs, in Romania trebuie sa se aplice o lege unica a pensiilor. Prin efectul acestei legi unice, toate categoriile de pensii vor fi reglementate in mod unitar si coerent, avand la baza principiul contributivitatii. Astfel, independent de retorica populista din actuala campanie electorala prezidentiala, si pensiile speciale ale parlamentarilor vor fi, in mod necesar si firesc, eliminate.
In acest context, consider ca adoptarea de catre Parlamentul Romaniei, in unanimitate si in regim de urgenta, a masurii de eliminare a pensiilor speciale ale parlamentarilor ar constitui un important semnal de responsabilitate si normalitate al forului legislativ. Totodata, procedand astfel, vom reduce arsenalul de manevra al curentului populist, care are reprezentanti la varf in ierarhia statului roman.
In mod evident, in ultimii ani Parlamentul a reprezentat unica institutie capabila sa limiteze tendintele autoritariste ale actualului Presedinte. Din acest motiv, i-a devenit principal adversar, fiind subiectul predilect al invectivelor prezidentiale. Treptat, s-a produs o scadere constanta a increderii populatiei in forul legislativ, situatie alarmanta, nu neaparat pentru cei care detin vremelnic demnitatea de parlamentar, ci, in principal, pentru democratie si statul de drept. Este un fapt verificat in istorie cu maxima acuratete: dictatorii incep intotdeauna prin a decredibiliza Parlamentul.
Asumand toate aceste argumente, avem responsabilitatea de a reda Parlamentului Romaniei prestigiul pe care Constitutia in vigoare i-l confera. Este timpul sa demonstram ca putem renunta la dispute sterile si interese partizane. Iar prima masura pe care trebuie sa o adoptam este renuntarea, in unanimitate, la pensiile speciale.
Dan Voiculescu